display result search
منو
درآمدی بر نهج البلاغه، 3

درآمدی بر نهج البلاغه، 3

  • 1 تعداد قطعات
  • 44 دقیقه مدت قطعه
  • 4 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین حامد کاشانی با موضوع «درآمدی بر نهج البلاغه»، جلسه سوم: امیر المؤمنین علیه السّلام، جامع اضداد

شاید اصل کتاب شریف نهج البلاغه، 14 برابر کتابی است که الآن وجود دارد و به دست ما رسیده است و دو برابر خطبه‌هایی که در این کتاب وجود دارد را مردم در ده قرن پیش یعنی هزار سال پیش بلکه یازده قرن پیش حفظ بودند. از مطالب امیر المؤمنین علیه السّلام مطالب کمی به ما رسیده است. به طور کلّی ما از قرن اوّل، از بیش از هزاران کتابی که داشتیم نه یا ده کتاب به دست ما رسیده است. متأسّفانه مطالب زیادی به ما نرسیده است.
ظاهراً هدف مرحوم سیّد رضی که کلمات امیر المؤمنین علیه السّلام را جمع کرده است فقط هدف ادبی بوده است؛ یعنی غرض او از جمع‌آوری این کتاب، هنر ادبیاتی امیر المؤمنین علیه السّلام بوده است و این هنر ادبیاتی امیر المؤمنین صلوات الله علیه هم مهم است. اگر مهم نبود تا امروز کتاب به دست ما نمی‌رسید.
اگر نهج البلاغه جا باز کرده است به این دلیل است که هر کسی که با ادبیات عرب آشنا است وقتی از این کتاب استفاده می‌کند، مسحور آن می‌شود! به یک ادیب مسیحی می‌گویند ما قصد داریم یک کتاب گزیده‌ی عربی منتشر کنیم، صد جمله را از نهج البلاغه بیاور. قصد داریم اشعار و نامه‌ها و خطب شعرای بی‌نظیر تاریخ عرب را جمع‌آوری کنیم، صد جمله‌ی کوتاه هم از علیّ بن ابی‌طالب (علیه السّلام) –یعنی ده سطر، هشت صفحه- را انتخاب کن تا در مطلع این کتاب قرار بدهیم. این ادیب مسیحی در نامه‌ای که در پاسخ می‌نویسد، بیان می کند: از من خواستید صد جمله را گزینش کنم، من مثل کسی بودم که در خزائن جواهر وارد شده است، وقتی می‌خواستم گوهری را بردارم می‌دیدم گوهر کناری آن تلألؤ می‌کند و نتوانستم انتخاب کنم، لذا همان صد جمله‌ی اوّل را برداشتم.
کتاب نهج البلاغه از لحاظ ادبی بسیار بی‌نظیر است و همین هم رمز ماندگاری آن است. لذا این مطلب را کم نپندارید که می‌گویم غرض مرحوم سیّد رضی اعلی الله مقامه الشّریف ادبیات بوده است. سیّد رضی اساساً یک شاعر بسیار بسیار بزرگ است و از بزرگترین شعرای تاریخ شیعه است.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 44:29

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخن