display result search
منو
تفسیر آیه 95 سوره اعراف

تفسیر آیه ۹۵ سوره اعراف

  • ۱ تعداد قطعات
  • ۸ دقیقه مدت قطعه
  • ۱۵۱ دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره اعراف - آیه ۹۵

ثُمَّ بَدَّلْنَا مَکَانَ السَّیِّئَةِ الْحَسَنَةَ حَتَّى‏ عَفَواْ وَقَالُواْ قَدْ مَسَّ ءَابَآءَنَا الضَّرَّآءُ وَالسَّرَّآءُ فَأَخَذْنَهُم بَغْتَةً وَ هُمْ لَا یَشْعُرُونَ

ترجمه

سپس به جاى ناخوشى، خوشى قرار دادیم تا آنکه فزونى یافته و انبوه شدند و گفتند: به پدران ما نیز (به طور طبیعى) رنج ها و خوشى‏ ها رسیده بود (و این حوادث تلخ و شیرین، نشانه‏ قهر یا لطف خدا نیست). پس آنان را ناگهانى (با قهر خود) گرفتیم، در حالى که درک نمى ‏کردند.

«عَفَوا»، به معناى کثرت مال و فرزندان، یا ترک کردن و اعراض نمودن است. لطف خدا درباره آنان به حدّ وفور رسید، ولى آنان به هوش نیامدند و عبرت نگرفتند. نظیر این آیه در سوره‏ انعام آیه ۴۴ آمده است: «فلمّا نسوا ما ذکّروا به فتحنا علیهم...  أبواب کلّ شى‏ء حتّى اذا فرحوا بما أوتوا أخذناهم بغتة» چون تذکّرات ما را فراموش کردند، دره اى نعمت‏ها را به رویشان گشودیم و پس از کامیابى‏ها، ناگهان گرفتار قهر خویش کردیم. مثل بیمارى که پزشک از بهبود او مأیوس شده و مى‏گوید: هر چه میل دارد به او بدهید، کارش تمام است.
ممکن است براى آیه معناى دیگرى نیز باشد از جمله: بعد از رفع بلا، نسل بعد مى‏گفتند: حوادث تلخ مخصوص پدران ما بوده و ما در امان هستیم. غافل از آنکه سنّت خداوند بر مبتلا ساختن همه‏ نسل‏هاست و این‏گونه غفلت‏ها، زمینه‏ى قهر الهى است.

پیام ها
۱- گاهى رفاه، بینش و تحلیل‏هاى نادرست، عامل نسیان و طغیان مى‏ شود. «قد مسّ آباءنا الضرّاء»
۲- هر نوع خوشى و رفاهى نشانه‏ى لطف نیست، گاهى زمینه ‏ساز قهر الهى است. «حتّى عفواْ... فاخذناهم بغتة»
۳- بیشتر مردودین در آزمایش‏هاى ‏الهى، مرفّهانند نه محرومان. «حتّى‏عفوا وقالوا...»
۴- قهر الهى، خبر نمى‏ کند و ناگهان مى‏رسد. «بغتة»
۵ - از کنار حوادث تلخ و شیرین بى‏تفاوت گذشتن و عبرت نگرفتن، نشانه بى‏شعورى است. «لا یشعرون»
۶- غوطه‏ ور شدن در دنیا و غفلت از یاد خدا، انسان را به عذابى ناگهانى و غافلگیرانه دچار مى ‏کند. «فاخذناهم بغتة و هم لایشعرون»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن
   نمایش بیشتر

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • ۸:۰۱

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخن