display result search
منو
تقوا در بازار و محل کسب، جلسه اول

تقوا در بازار و محل کسب، جلسه اول

  • 1 تعداد قطعات
  • 34 دقیقه مدت قطعه
  • 29 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام سیدجواد بهشتی با موضوع «تقوا در بازار و محل کسب»، جلسه اول: سفارش به تقوا، سال 1397

از وصیت‌نامه امام یاد کنیم. امام در فاصله‌ی اینکه ضربت می‌خورند تا به شهادت برسند بیست و چند ساعت طول کشید. وصیت‌نامه کوتاه و فوق العاده مهمی داشتند که مخاطب آن اول امام حسن و امام حسین و پس از آن همه فرزندان و پس از آن هرکسی که در طول تاریخ این وصیت نامه به دستش می‌رسد، مخاطب این وصیت‌نامه هست. در پیشانی این وصیت‌نامه سفارش به تقوا است. «أُوصِیکُمَا وَ جَمِیعَ وَلَدِی وَ أَهْلِی وَ مَنْ بَلَغَهُ کِتَابِی بِتَقْوَی اللَّهِ وَ نَظْمِ أَمْرِکُمً»‏
این موضوع تکرار هم دارد و همان چیزی است که ما را از درون پرورش می‌دهد و تربیت و نگهداری می‌کند. نگاه به خدا و نگه داشتن خود از آلودگی و زشتی، در فکر، در عمل، در مناسبات اجتماعی است. عرض کردیم تقوا زوایای بسیاری دارد، در جلسه قبل تقوا در خانه را به صورت فشرده گفتیم. امروز و یکی دو جلسه دیگر تقوا در بازار را می‌گوییم. چون دامنه خیلی وسیعی دارد. از قرآن شروع می‌کنیم. واژه تقوا در ارتباط با مسائل مالی و اقتصادی، خرید و فروش، چقدر تکرار دارد؟ یکی از مأموریت‌های انبیاء پرداختن به مسائل بازار است. همان اندازه که انبیاء به تعلیم و تربیت اهمیت می‌دادند، «وَ یُعَلِّمُهُمُ‏ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ یُزَکِّیهِمْ»
انبیاء آمدند برای اجرای عدالت و قسط. من یک نمونه از حضرت شعیب بیان کنم. آیه 85 از سوره اعراف می‌فرماید: «وَ إِلى‏ مَدْیَنَ‏ أَخاهُمْ شُعَیْباً» سیر جریان ورود پیامبران به جوامع بشری را نقل می‌کند. برای مدین برادرشان شعیب را خدا فرستاد. «قالَ یا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ» ای مردم خدا را بپرستید. «ما لَکُمْ مِنْ إِلهٍ غَیْرُهُ» جز او خدایی نیست. «قَدْ جاءَتْکُمْ بَیِّنَةٌ مِنْ رَبِّکُمْ» برنامه‌ای از طرف پروردگار شما آمده است. برنامه را از بازار شروع می‌کند. «فَأَوْفُوا الْکَیْلَ وَ الْمِیزانَ» چیزهایی که خرید و فروش می‌شود یا عددی است یا پیمانه‌ای است یا وزنی است. آنچه که بیشتر ممکن است بی تقوایی درونش شود، کشیدنی‌ها و وزنی‌هاست. در عددی‌ها کمتر ممکن است. لذا قرآن بیشتر روی پیمانه‌ای‌ها پافشاری می‌کند. بنزین می‌خواهد بدهد، روغن می‌خواهد بدهد، مایعات بفروشد، عرقیجات بفروشد، اینها پیمانه‌ای است. یا در وزنی‌ها امکان اینکه شیطان انسان را قلقلک بدهد، هست! «أوفوا» یعنی به تمام و کمال به مشتری بدهید. «فَأَوْفُوا الْکَیْلَ وَ الْمِیزانَ وَ لا تَبْخَسُوا النَّاسَ أَشْیاءَهُمْ» أشیاء یعنی اجناس، اجناس مردم را کم نگذارید. «وَ لا تُفْسِدُوا فِی الْأَرْضِ بَعْدَ إِصْلاحِها» بعد از اینکه جامعه اصلاح شده دوباره خراب نکنید. یعنی این موضوع جامعه را خراب می‌کند. «ذلِکُمْ خَیْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ» این برای شما بهتر است اگر ایمان داشته باشید.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 34:48

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخن